Print Εκτύπωση

Επιλέξτε

EPDM
NR
NBR
PVC
SBR
Silicon

Τι είναι το φυσικό καουτσούκ (NR);

Το φυσικό καουτσούκ (NR) είναι ένα ελαστομερές, ένα ελαστικό πολυμερές υδρογονανθράκων, που αρχικά προέρχονται από ένα γαλακτώδες, κολλοειδές εναιώρημα, ή λάτεξ, το οποίο βρέθηκε στο χυμό ορισμένων φυτών.
Η καθαρή μορφή του φυσικού καουτσούκ είναι η χημική ουσία πολυισοπρένιο, η οποία μπορεί επίσης να παραχθεί συνθετικά. Το φυσικό καουτσούκ χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές εφαρμογές και προϊόντα, όπως στο συνθετικό καουτσούκ.

Ιδιότητες

Το καουτσούκ παρουσιάζει μοναδικές φυσικές και χημικές ιδιότητες. Η συμπεριφορά του καουτσούκ καταπόνηση τάνυσης παρουσιάζει το φαινόμενο Mullins, το φαινόμενο Payne και συχνά διαμορφώνεται σαν υπερ-ελαστική.
Λόγω της παρουσίας ενός διπλού δεσμού σε κάθε επαναλαμβανόμενη μονάδα, το φυσικό καουτσούκ είναι ευαίσθητη σε ρηγμάτωση από το όζον.

Διαλύτες

Υπάρχουν δύο κύριοι διαλύτες για το καουτσούκ, το νέφτι και η νάφθα πετρελαίου. Το πρώτο έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται από 1763, όταν ο Φρανσουά Fresnau έκανε την ανακάλυψη. Ο Giovanni Fabronni πιστώνεται με την ανακάλυψη της νάφθας ως διαλύτη του καουτσούκ το 1779. Επειδή το καουτσούκ δεν διαλύεται εύκολα, το υλικό, διαιρούμενο σε πολύ λεπτά τμήματα, τεμαχίζεται πριν την βύθιση του.

Ένα διάλυμα αμμωνίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της πήξης του νωπού λατέξ ενώ μεταφέρεται από τον τόπο συλλογής του.

Χημική Σύνθεση

Latex είναι ένα φυσικό πολυμερές του ισοπρενίου (πιο συχνά cis-1,4-πολυισοπρένιο) - με μοριακό βάρος περίπου από 100.000 έως 1.000.000. Συνήθως, ένα μικρό ποσοστό, έως 5% της ξηρής μάζας, από άλλα υλικά, όπως οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά οξέα, ρητίνες και ανόργανα υλικά (άλατα) βρίσκονται στο φυσικό καουτσούκ. Το πολυισοπρένιο δημιουργείται επίσης και συνθετικά, παράγοντας αυτό που μερικές φορές αναφέρεται ως "συνθετικό φυσικό καουτσούκ».

Κάποιες φυσικές πηγές καουτσούκ που ονομάζονται γουταπέρκα αποτελούνται από trans-1,4-πολυισοπρένιο, ένα δομικό ισομερές το οποίο έχει παρόμοιες, αλλά όχι ταυτόσημες, ιδιότητες.

Το φυσικό καουτσούκ είναι ελαστομερές και θερμοπλαστικό. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ότι καθώς το ελαστικό είναι ακατέργαστο, αυτό θα μετατραπεί σε θερμοσκληρυντικό. Τα πιο συνηθισμένα ελαστικά καθημερινής χρήσης είναι βουλκανισμένα σε τέτοιο σημείο όπου μοιράζονται και τις δύο ιδιότητες, πχ., εάν θερμανθεί και ψηχθεί, υποβαθμίζεται, αλλά δεν καταστρέφεται.

Καλλιέργεια

Το καουτσούκ από λατέξ εξάγεται από τα καουτσουκόδεντρα. Η οικονομική διάρκεια ζωής των καουτσουκόδεντρων στις φυτείες είναι περίπου 32 χρόνια, από τα οποία έως και 7 έτη το στάδιο ωρίμανσης και περίπου 25 χρόνια η παραγωγική φάση.

Η απαίτηση εδάφους του φυτού είναι γενικά καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη που αποτελούμενα από λατερίτη, λατεριτικού τύπου, ιζηματογενή τύπου, κόκκινα μη-λατερτικά ή αλλουβιακά εδάφη.

Οι κλιματολογικές συνθήκες για τη βέλτιστη ανάπτυξη των δένδρων καουτσούκ είναι :(α) Βροχοπτώσεις της τάξης των 250 εκατοστών, ομοιόμορφα κατανεμημένες χωρίς καμία εποχή ξηρασίας και με τουλάχιστον 100 βροχερές ημέρες ετησίως (β) Εύρος θερμοκρασίας περίπου 20 ° C έως 34 ° C με μηνιαίο μέσο όρο των 25 ° C έως 28 ° C (γ) Υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία της τάξης του 80%. (δ) Ισχυρή ηλιοφάνεια που ανέρχεται σε περίπου 2000 ώρες ετησίως σε ποσοστό 6 ωρών την ημέρα όλο το χρόνο και (ε) Απουσία ισχυρών ανέμων.

Πολλοί υψηλής απόδοσης κλώνοι έχουν αναπτυχθεί για εμπορικές καλλιέργειες. Αυτί οι κλώνοι αποφέρουν περισσότερα από 2.000 κιλά ξηρού καουτσούκ ανά εκτάριο ετησίως, κάτω από ιδανικές συνθήκες.

Χρήσεις

Η χρήση του καουτσούκ είναι πολύ διαδεδομένη, από το νοικοκυριό έως τα βιομηχανικά προϊόντα, μπαίνει στην ενδιάμεση φάση της παραγωγής ή σαν τελικό προϊόν. Ελαστικά και αεροθάλαμοι είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές του καουτσούκ. Το υπόλοιπο 44% αξιοποιείται από τον τομέα παραγωγής γενικών προϊόντων από καουτσούκ, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα εκτός ελαστικών και αεροθαλάμων.

Παραπομπές

  • Rubbery Materials and their Compounds by J.A Brydson
  • Rubber Technology by Maurice Morton
  • Hobhouse, Henry (2003, 2005). Seeds of Wealth: Five Plants That Made Men Rich. Shoemaker & Hoard. pp. 125–185. ISBN 1-59376-089-2.
Μεταφρασμένο από http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_rubber